pühapäev, 24. veebruar 2013

Mandlijahuga šokolaadikook

Mida võiksid süüa need inimesed, kes gluteeni ei talu või lihtsalt ei soovi ning suhkruga samuti liialdada ei tahaks? Just seda lihtsalt valmivat kooki! :)

Põhi:
10 muna (valged kollastest eraldada)
30g tumedat 70% šokolaadi
10 kuhjaga tl mett
2 klaasi mandlijahu

Vahele:
400g maitsestamata kohupiimakreemi
200g ricottat
maitse järgi maasikatoomoosi (vähese suhkruga või hoopis ilma)
soovi korral 2g vanilli

Peale:
200g 70% šokolaadi
200g vahukoort
kaunistuseks röstitud mandlilaaste

Põhja valmistamiseks sulatada šokolaad vesivannil, tõsta kõrvale jahtuma. Vahustada munakollased kreemjaks, lisada edasi vahustades mesi. Kui munavaht on paksem ja ühtlane segada sisse sulatatud šokolaad ja mandlijahu.

Eraldi vahustada munavalged näpuotsatäie soolaga. Kui vaht on nii kohev ja tihke, et tagurpidi keeratavast kausist välja ei kuku, segada ta õrnalt taigna hulka.

26 cm lahtikäiva koogivormi põhja panna küpsetuspaber (et pärast oleks kergem kooki kätte saada) ja kallata segu vormi. Küpsetada 175 kraadises ahjus, kuni kook on pealt kergelt vetruv või sisse torgatud puutikk jääb enam-vähem puhtaks. Olenevalt ahjust võtab see 45 - 60 minutit. Minul oli ahjus 50min aga oleks võinud ehk isegi vähem lasta.

Pärast küpsemist jätta kook koos vormiga restile jahtuma. Alles peale jahtumist (umbes 40 min) võtta vormist välja ja lõigata kolmeks kihiks.

Keskmine kreem segada kokku kohupiimadest (võib kasutada ka ainult ühte sorti) ja meelepärasest toormoosist või värsketest marjadest. Maitsestada soovi korral vanilliga. Jagada kreem kihtide vahele laiali.

Kaunistamiseks mõeldud šokolaadikreemi jaoks sulatada vesivannil tükeldatud šokolaad koos vahukoorega. Segada kuni mass on ühtlane ja jätta veidikeseks jahtuma. Seejärel kallata segu koogile ja kaunistada näiteks röstitud mandlilaastude või erinevate tervete pähklitega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar